<![CDATA[MKB Funding Partners - Blog]]>Fri, 05 Feb 2021 04:49:03 +0100Weebly<![CDATA[Cash is King - uitzending New Business Radio]]>Tue, 02 Feb 2021 18:21:20 GMThttp://mkbfundingpartners.nl/blog/cash-is-king-uitzending-new-business-radioIn het radioprogramma My Personal Finance van Roelof Meijer ging het gesprek over 'cash is king' met Willem JohannesmaDirk-Jan WeijersAnne-Marie van der LeeDenise Hulst en Raymond Mars. Is cash daadwerkelijk zo belangrijk en waarom dan?

Roelof Meijer sprak met Dirk-Jan Weijers van MKB Funding Partners over hoe je op een slimme manier aan cash komt. Beluister de uitzending met onderstaande link.

https://soundcloud.com/newbusinessradio/dirk-jan-weijers-mkb-funding
]]>
<![CDATA[COVID OF GO FIT ?]]>Fri, 29 Jan 2021 09:05:09 GMThttp://mkbfundingpartners.nl/blog/covid-of-go-fitCOVID19 niemand ontkomt eraan. De één profiteert ervan, een ander gaat zwaar onderuit. Toch moeten we vooral vooruit kijken. Zakelijk is er veel veranderd en er moet ingespeeld worden op die sterk veranderde zakelijke omgeving. Het is nu de tijd om plannen te maken en te investeren in de toekomst, waardoor jouw onderneming sterker uit de crisis komt. Zorg dat jouw onderneming geen slachtoffer is, maar FIT, voor een stralende toekomst.

Nu er meerdere vaccins zijn en de dagen weer langer worden wordt het tijd om te gaan nadenken over de toekomst. De lockdown is straks echt een keer voorbij, maar Covid zal nog jarenlang zijn uitwerking hebben en misschien wel voor altijd. Waar een onderneming vroeger nog kon pretenderen zonder online strategie te kunnen, is dat nu ondenkbaar. Online is niet meer alleen een extra showroom. Het is ook een manier van communiceren en niet in de laatste plaats een manier om transacties tot stand te laten komen. Online geldt niet meer alleen voor winkels, elke onderneming heeft er mee te maken.

Bezorgservice sluit naadloos aan op online aanwezigheid, maar ook op veranderende verwachtingspatronen. Veel particulieren in stedelijke gebieden hebben geen auto meer of zijn niet meer bereid om zelf vervoer te regelen. Zakelijk is het al meer de norm dat de verkoper zelf de spullen levert. Daarop sluit aan dat werken op afstand, of het nou binnen het bedrijf is of voor klanten, nu de norm is en dat in versterkte mate ook zal blijven.

Ook zal een online versie van een evenement steeds vaker de norm zijn. Zeker als we in een internationale omgeving werken. Niet meer samen op één partyboot een evenement, maar wellicht op een virtueel schip met offline en online door elkaar. Wie zal het zeggen?

Kortom als ondernemer zul je moeten veranderen. Moeten investeren in nieuwe manieren om je diensten te leveren. Er zullen  nieuwe diensten moeten worden verzonnen, diensten waarbij techniek een steeds belangrijkere rol zal spelen. Over die toekomst moet worden nagedacht. En bij die toekomst hoort ook een gezonde onderneming, met de juiste Ideeën, Mensen en Middelen.

GO FIT, wat is dat?
GO FIT is een programma om jouw onderneming klaar te maken voor de toekomst. Hierbij wordt gekeken naar: Ideeën, Mensen & Middelen.

Door snel en overzichtelijk in kaart te brengen waar de kracht en de mogelijkheden van de onderneming liggen, kunnen de ideeën worden ontwikkeld om jouw onderneming in haar kracht te laten staan.

Ideeën zijn echter niet genoeg. Ervoor zorgen dat op het juiste moment de juiste mensen en middelen beschikbaar zijn is een cruciaal onderdeel van het GO FIT programma.

Tenslotte mag ook de financiële kant uiteraard niet vergeten worden. Plannen zijn leuk, maar vaak moet er ook geld bij. Geld dat er nu niet is, vanwege de tegenvallers of vanwege de groei. Dit probleem kan MKB Funding Partners als geen ander oplossen. Uiteenlopend van banken tot risico-investeerders en alles daartussen, dat is onze expertise.

In drie sessies van 2 uur verzorgen wij een plan van aanpak waarmee jouw onderneming op weg kan. Met dat plan van aanpak kun je zelf aan de slag en ben je klaar voor de toekomst. MKB Funding Partners is specialist in financieel-strategisch ondernemingsadvies.]]>
<![CDATA[Lastige banken]]>Fri, 31 Jul 2020 22:00:00 GMThttp://mkbfundingpartners.nl/blog/lastige-bankenSinds de coronacrisis hebben de banken de criteria voor het verstrekken van krediet flink aangescherpt. De grootbanken houden hun loketten vaak gesloten voor nieuwe klanten. Waar kun je als ondernemer nog terecht voor een financiering? Gelukkig zijn er tegenwoordig alternatieven, zoals vastgoedfinanciers, crowdfunders en buitenlandse bedrijfsfinanciers. Ook lukt het nog steeds om met het juiste verhaal en de juiste inspanning ook bij de banken binnen te komen, de alternatieven zijn op dit moment echter de plek waar nog echt zaken gedaan kan worden.

De Nederlandse banken hebben genoeg vet op de botten om klanten tijdens de coronacrisis tegemoet te komen. Dit zei de CEO van ABN Amro op 19 maart 2020 op de radio: "Vorige keer bij de crisis waren wij als banken onderdeel van het probleem. Op dit moment zijn wij nadrukkelijk onderdeel van de oplossing."
_______________________________________________________________

​Topman ABN Amro: 'In deze crisis zijn banken onderdeel van de oplossing'

_______________________________________________________________

Terwijl in ons omringende landen de banken juist makkelijker kredieten verstrekken, doen de Nederlandse banken het tegenovergestelde. Ook zijn daar de overheden ruimhartiger met hun steunmaatregelen.

Sectoren die het hardst geraakt worden, moeten zichzelf nl. volledig omgooien en hebben daar dus geld voor nodig. Ondernemers moeten nieuwe diensten ontwikkelen, hard snijden in de kosten en interen op reserves. Iedereen moet nieuwe initiatieven ontplooien. Er is  dus behoefte aan financiers die naar de kansen kijken en niet alleen naar de risico’s. 

Dan hebben we het eigenlijk over een ander soort financier dan de traditionele bank. Doorgaans zijn dit financiers waar de gemiddelde ondernemer geen ervaring mee heeft. Deze financiers noemen we ook wel investeerders. Wil je deze investeerders mee krijgen, dan is niet alleen een overtuigend verhaal nodig, maar is het ook nodig om winst te willen delen. Waar bij klassieke financiers alleen de laagste rente geldt, geldt nu de bedrijfswaardering en de zekerheid dat de plannen gerealiseerd gaan worden. Het kan ook nodig zijn om zelf (alleen of met de bekende 3F’s: Friends, Fools and Family) extra in jouw bedrijf te investeren, omdat je daarmee vertrouwen uitstraalt naar investeerders.

Het inschakelen van de 3F’s is vooral geschikt voor het financieren van start-ups. Bedrijven die al vele jaren een succesvolle onderneming hebben, zullen vaker kiezen voor de alternatieve financieringsvormen. Dit kunnen crowdfunders zijn, maar ook private investeerders. Daarnaast zijn er nog vele subsidiemogelijkheden, soms in combinatie met een financier. Voor de echte grote investeringen volgen dan de investeringsfondsen. Volgens de nieuwsberichten is het potje met steunmaatregelen nog lang niet leeg. Uiteraard moet van geval tot geval bekeken worden welke mogelijkheid het beste bij het bedrijf past.

Is het allemaal niet zo ingrijpend en is er een gewone financiering nodig die een bank voorheen wel zou doen, maar nu even niet. Dan zijn er tegenwoordig gelukkig ook nog voldoende partijen die open staan voor nieuwe klanten en gewone recht-toe-recht-aan leningen verstrekken. Meestal wel tegen een iets hogere rente, maar je kan dan in ieder geval je plannen realiseren.

Wil je weten of je voor een dergelijke financiering in aanmerking komt? Vul dan de financieringscheck hieronder in en wij vertellen je graag voor hoeveel partijen je in aanmerking komt.

_______________________________________________________________

​                                    Doe de financieringscheck

_______________________________________________________________

]]>
<![CDATA[Investeren in een eigen bedrijfspand]]>Thu, 02 Jul 2020 22:00:00 GMThttp://mkbfundingpartners.nl/blog/investeren-in-een-eigen-bedrijfspandGeld besparen door te investeren in een eigen pand. Is dat zo? Veel ondernemers overwegen om te investeren in een eigen pand omdat ze er vanuit gaan dat dit kosten bespaart. En is dat ook zo?
 
Om uit te zoeken wat wijsheid is, stellen wij de volgende vragen:
  • Bespaar je geld met een eigen bedrijfspand? 
  • Bouw je (pensioen)vermogen door te investeren in een eigen pand?  
  • Is het investeren in een bedrijfspand slim?  
 
Bespaar je geld door te investeren in een eigen bedrijfspand? Het korte antwoord is: “niet op de korte termijn”. Voor de langere termijn kan het beeld anders zijn. Zo nemen de financieringslasten op den duur af. Daarnaast hangen deze lasten sterk samen met de mate waarin de aankoop uit eigen middelen kan worden gefinancierd. Daarnaast zijn niet alle lasten ook werkelijk kosten. Een belangrijk deel van de maandelijkse lasten is namelijk de aflossing. Ook moet rekening worden gehouden met afschrijvingen en onderhoudskosten.
 
Een pand huren is ook niet goedkoop, zit je er meestal 5 jaar aan vast en heb je niet altijd de zekerheid dat de huur na 5 jaar verlengd wordt. Huurlasten stijgen jaarlijks minimaal met de indexatie en aan het einde van het huurcontract heeft de eigenaar de gelegenheid de huur extra te verhogen. Ook profiteer je niet mee van een waardestijging van het pand. Een groot nadeel van een huurpand is dat het pand niet zomaar naar eigen wens kan worden aangepast. Voordeel van huren is weer dat je bij groei of juist krimp verhoudingsgewijs makkelijk kan verhuizen.  
 
Waarom niet kopen
Een belangrijke reden is de maandelijkse last. De rente voor bedrijfspanden ligt aanzienlijk hoger dan die van woninghypotheken. De rente ligt zeker 2% tot 5% hoger en soms zelfs meer. Dus een rente van 4% tot 7% is heel normaal. Daarnaast moet er uiteraard worden afgelost op een lening. Dit maakt de maandelijkse last bijna altijd hoger dan bij huren. Ook de eigen inbreng die bij een zakelijke financiering moet worden ingebracht is een belemmering. Een maximum van 80% financiering plus de bijkomende kosten, maakt het kopen van een eigen pand vaak moeilijk voor veel ondernemers. 
 
Waarom wel kopen 
Welke ondernemers kopen dan wel een eigen pand? Grofweg zijn er drie categorieën:
  • Ondernemers met of voldoende geld op de bank voor de eigen inbreng of
  • Ondernemers in een branche waar aanpassingen voor het gebruik noodzakelijk zijn (denk aan een bakkerij) of
  • Ondernemers die van een specifieke locatie afhankelijk zijn.
De eerste categorie kan kiezen, de andere twee gaan door noodzaak gedreven over tot de aankoop van een eigen pand. Het is dan wel verstandig om dit als een zakelijke investering aan te pakken. Dus bijvoorbeeld het pand in een eigen BV zetten en de onderneming laten huren. Anders zou het namelijk een te grote drempel kunnen vormen bij de bedrijfsopvolging. Bijkomend voordeel is dat het pand vervolgens als pensioenvermogen kan dienen en niet mee verkocht hoeft te worden bij verkoop van het bedrijf.
 
Investeren in een eigen pand geeft flexibiliteit. Het pand kan op maat worden gebouwd of verbouwd. Aan de andere kant ben je als bedrijf ook meer gebonden aan het pand. Dit is een beslissing die moet worden meegenomen bij de strategische besluitvorming van het bedrijf. Essentieel hierbij is de vraag: Vergroot de aankoop de slagkracht van de onderneming? Zo ja, dan is dat een positieve reden om het eigen pand te kopen of bouwen. 
 
Opbouw van vermogen 
Is het wijs om vermogen op te bouwen door te investeren vanuit de onderneming. Investeren vanuit de onderneming zal altijd een afweging moeten zijn tussen verschillende alternatieven. Zo is investeren in een pand wellicht aantrekkelijk, maar is het mogelijk nog veel aantrekkelijker om een strategische investering te doen in een gerelateerde onderneming (bijvoorbeeld een leverancier/afnemer/branchegenoot). Weeg die alternatieven altijd goed tegen elkaar af en neem daar zeker de strategische voordelen in mee die zo’n investering voor de onderneming heeft. De beste investering is namelijk het zorgen voor een gezonde onderneming. Ook hier geldt dat elke investering bij moet dragen aan de slagkracht van de onderneming. Is dat een pand, dan investeer je in een pand. Is dat een strategische deelneming, dan investeer je in een strategische deelneming. Alleen is het dan van belang om een goede strategie voor bedrijfsopvolging te hebben. Het vastzittende vermogen moet weer op tijd vrijgemaakt kunnen worden. 
 
Slim of niet 
Al met al zijn er heel veel verschillende afwegingen mogelijk bij het investeren in een bedrijfspand of niet. Voor ondernemers met weinig overtollig geld, zoals starters, zal het meestal niet tot de mogelijkheden behoren en dus ook geen verstandige keuze zijn.  
 
Als er geld over is, dan kan het investeren in een bedrijfspand zeker een slimme keuze zijn. Vooral als er geen betere alternatieven mogelijk zijn. Kortom, weeg altijd de alternatieve investeringsmogelijkheden tegen elkaar af. Neem strategische investeringen zeker mee bij de alternatieven. 
 
Uiteraard kan MKB Funding Partners u bijstaan bij het vinden van investeringsmogelijkheden of dit nu in een pand is of een mooie investering in een kansrijke onderneming. Bel ons op of stuur een berichtje, dan gaan wij graag een verkennend gesprek aan. 
]]>